“Plascursus”

Gisteren was het dan eindelijk zover. Sabine mocht leren om zelf te plassen door haar stoma.

We moesten om 9 uur op de afdeling zijn van de VU. Om kwart over 9 bracht ze voor de allereerste keer de katheter in de stoma. En dat ging GOED. Echt super. Ze kon het niet goed ziendus het grootste deel ging ook nog op gevoel. Wauw, dat ze het zo snel en makkelijk zou oppikken had ik zelfs niet gedacht. In plaats van om 16.00 uur weg waren we dus al klaar om twee uur. Vlak daarvoor is de superdepuub nog even verwijderd (AUW………dat viel ondanks de waarschuwingen en voorbereiding nog even vies tegen). En klaar is Kees. Nu moest ze nog tot zondagochtend met een zakje aan een gewone katheter lopen. In de auto (in de file nog wel:() liet de katheter al los van het zakje. Natte boel dus…..na veel gerommel tussen het stilstaan en filerijden door kreeg Sabine de katheter weer op het zakje.
We hebben bij opa en oma gegeten en eigenlijk stortten allebei onze dametjes even in. Sabine had een volle buik (van te veel eten dacht ze….) en haar ogen vielen zowat dicht van vermoeidheid (heb ik eigenlijk nog nooit gezien bij Sabine). En Laura had ook buikpijn.Dus ik was al gauw op weg naar huis met ze. Daar bleek,was ik al bang voor) dat de katheter verstopt zat en nadat we die hadden vervangen was het al een stuk beter. ‘s Nachts lag ik vrij rusteloos naast haar (ze ligt nog steeds op Edwin zijn plekje) want op de xc3xa9xc3xa9n of andere manier had ik een rotgevoel over de bevestiging van de katheter. En ja hoor. 1 keer werd ik wakker en toen zat er een knik in de katheter bij de kop. En een paar uur later keek ik en toen stak de onderkant van de katheter de lucht in. Die was er dus uitgegaan. Een roerig nachtje dus….. Sabine lekt nog wel, maar hopelijk wordt dit geen kledderbende. als het zo blijft als nu is het gewoon zoals vroeger te behappen met 5 luiers per dag. Het is wel jammer maar niet onoverkomelijk. Ze moet morgen om de 1,5 xc3 2 uur plassen (of als er druk komt) en waarschijnlijk de eerste dagen om de 2 uur tot de blaas goed is bijgekomen en het om de 3 uur kan. Ik ben echt supertrots op mijn meissie! Wat wordt zo zelfstandig zo!

Vandaag toch een paar keer de katheter ververst omdat die blijkbaar toch verstopt zat. Morgen gelukkig overdag zonder die zak en de katheter in de navel, maar voorlopig moet ze zeker nog een tijdje ‘s nachts met de katheter in de navel slapen. Maar dan kan het niet zoveel kwaad als de katheter eruit gaat. Dan voelt ze het vanzelf als de blaas te vol wordt. Nu moest de superdepuub-wond in de blaas nog helen. we zien het allemaal wel.
Tussen de bedrijven door hebben we nog net even de gelegenheid gehad om even naar VU kinderstad te gaan.

3 gedachten over ““Plascursus”

 1. Sabine, ondanks de tegenslagen vind ik dat je
  het geweldig doet!! Ik ben er van overtuigd dat alles goed gaat komen, en dat de “uitwaterende sluizen” gaan functioneren zoals jij dat graag wil. Alleen duurt het misschien een ietsje langer! Ik hou dus alvast een droog plaatsje voor je vrij in de bus. Ik hoor van je wanneer deze “meneer je weer mag ophalen!!!
  Veel succes en sterkte, mede namens de busgenootjes.

 2. Sabine, ondanks de tegenslagen vind ik dat je
  het geweldig doet!! Ik ben er van overtuigd dat alles goed gaat komen, en dat de “uitwaterende sluizen” gaan functioneren zoals jij dat graag wil. Alleen duurt het misschien een ietsje langer! Ik hou dus alvast een droog plaatsje voor je vrij in de bus. Ik hoor van je wanneer deze “meneer je weer mag ophalen!!!
  Veel succes en sterkte, mede namens de busgenootjes.

 3. Wat goed dat ze het al zo snel zelf kan. Het is al met al een heel gedoe en ik vind het geweldig hoe Sabine zich hierdoor heen slaat….Ik hoop dat alles gaat zoals het moet worden …..Leuke foto’s weer. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.