2002

Drie jaar alweer!! Wat wordt ze toch al groot. en deze keer was het ook echt een jarig jobje. Nog weer veel meer dan de vorige keren. Ze zat echt te stralen in het middelpunt.

's Morgens moest ze eerst nog naar "school", want de vroegbehandeling heeft geen schoolvakanties. En daar begon het feest al!!! Trakteren en met zijn allen zingen. Papa en mama mochten ook komen.

's Middags een huis vol met een prachtige Sesamstraattaart.

Eind januari gingen we leren darmspoelen. Het was de bedoeling om het in het begin dagelijks te doen en als dat goed liep het af te bouwen naar 3 x per week.

Het was nogal een gemodder. Als we met te weinig water spoelden had ze 's middags weer keutels in haar luier en als we met teveel water spoelden was ze 's middags aan de diarree (en ook niet zo'n klein beetje).

Het spoelen moest 's morgens gebeuren want op andere tijdstippen was helemaal niet handig. Vooral op werkdagen was dat een race tegen de klok. Voor het spoelen moesten we toch minimaal een uur uittrekken en 3 keer per week kwam om 8 uur de bus om Sabine naar Heliomare te brengen. En op 2 dagen daarvan moest ik eigenlijk ook om 8 uur in de auto zitten op weg naar mijn werk.

Dat groeide mij al heel gauw boven mijn hoofd en ik dacht er serieus over om maar te stoppen met werken. Nou ja even zien maar, misschien aan het eind van het jaar.

Van Heliomare kregen we een fietsje te leen, want ons dametje was toch goed gaan fietsen. Totdat ze zelf een fietsje kreeg mochten we deze gebruiken.

Eind februari kreeg ik op mijn werk erg rare symptomen.
's Morgens had ik al wat last van mijn rechteroog (droog), maar eigenlijk weinig aandacht aan geschonken. Op een gegeven ogenblik zegt een collega, dat mijn oog er toch wel erg vreemd uitzag. Dus ik naar het toilet even in de spiegel kijken. Ik sta daar een beetje te trekken met mijn gezicht en ineens zie ik dat ik mijn mondhoek bijna niet meer omhoog krijg. Jeetje! De eerste gedachte is dat ik een beroerte heb gehad, maar daar kon ik mijn oog die dus heel wijd open bleef staan niet helemaal mee rijmen.
's Avonds thuis meteen maar even op internet gekeken en daaruit kon ik opmaken dat het waarschijnlijk geen beroerte was, maar een ontsteking van mijn gezichtszenuw. Ze noemden het ziekte van Bell (Bell's Palsy). En het werd waarschijnlijk veroorzaakt door het koortsuitslagvirus (Herpes Simplex1). Nou ja die zat er bij mij al jaren dus dat verbaasde me niets. Ondertussen was mijn gezichtshelft steeds slapper geworden.
De volgende dag bevestigde de huisarts gelukkig wat ik al vermoedde. In 80% van de gevallen kwam het weer helemaal goed. Ik kreeg medicijnen (acyclovir en prednison) om de ontsteking te remmen, want anders kon deze wel eens goed beschadigen. En ook oogzalf en het advies om een pleister of ooglapje te dragen.
Sabine vond het allemaal prachtig. Mama een scheve mond en een "lapoog". Maar het was echt een heel eng gezicht.
Gelukkig trok het redelijk snel bij, maar het oog bleef wat achter. Uiteindelijk heb ik tot juni met een ooglapje gelopen buiten.

Eind april zijn we nog lekker een weekje op vakantie geweest naar Lloret de Mar. Edwin ging naar de Formule 1 bij Barcelona en we hebben er een vakantie aan vastgeplakt. Dat was erg lekker (al had ik een afdruk van mijn ooglapje achteraf).

Na de vakantie was al snel besloten dat ik binnenkort mijn ontslag zou indienen.
Dat gebeurde uiteindelijk eind mei. En het ging allemaal zo snel, dat ik 14 juni al voor het laatst was. Wel erg raar want al met al het ik er bijna 16 jaar gewerkt. En afscheid nemen is al niet echt mijn hobby, maar het bevalt me tot nu toe prima. Alles loopt zo een stuk relaxter.

Nu had Sabine wel zomervakantie want de vakanties van de vroegbehandeling en de school begonnen tegelijkertijd en na de vakantie mocht ze naar de kleuterklas ook al was ze nog maar 3. En daar was ze ook echt aan toe.

We begonnen met 3 dagen per week want op de vroegbehandeling ging ze 1 middag en 2 ochtenden.

Het ging vanaf dag 1 prima. Ze was helemaal thuis in haar klas. Er zaten 7 grote jongens bij haar in de klas varierend van 5-7 jaar en de 3 jongsten waren meiden van 3 en 4 jaar waarvan Sabine de jongste was. Maar ze trok erg naar de grote jongens toe. Vooral van Daan was ze zeer gecharmeerd. De eerste "verliefdheid " was snel aangediend. Zodra ze over hem sprak twinkelden haar oogjes. En hij kwam ook nog eens uit Castricum.

Na de eerste paar weken gingen we lekker nog 2 weekjes op vakantie naar Cyprus. Heerlijk en Sabine heeft zich ook uitstekend vermaakt. Niet uit het zwembad weg te slaan!

Na de vakantie zat ze zo weer in haar schoolritme en voor we het wisten was het alweer tijd voor de winterse feestdagen.

Sint Maarten was dit jaar weer erg leuk nu danste ze niet alleen maar zong ook regelmatig uit volle borst mee.

En het duurde niet lang voordat ook Sinterklaas weer aankwam met de stoomboot.
Dit was ook dit jaar weer intenser dan het jaar daarvoor.
Spannend was het ook voor Sabine dat ik aan mijn knie moest worden geopereerd vanwege een gescheurde binnenmeniscus. Mama liep met krukken!! Gelukkig want dit zou eigenlijk pas in februari worden.

Kerstmis was ook weer erg gezellig en oud en nieuw natuurlijk. Sabine werd wakker en samen hebben we naar het vuurwerk gekeken.

Lees verder: