Namaawu

Een tijdje geleden kregen wij deze mail binnen. Ik had beloofd dat ik er een logje aan zou wijden en ben dat helemaal vergeten. Bij deze.
Heel graag willen wij jullie aandacht vragen voor deze mail.

Omdat het een verzoek om geld is, was het voor ons best moeilijk om de juiste toon te vinden waarmee we veel mensen kunnen bereiken. We hebben besloten het verhaal gewoon als verhaal hieronder weer te geven en hopen dat jullie net zo enthousiast zijn geworden als wij en ons willen helpen om Namaawu te helpen.

Bijna 2 jaar geleden vertrok Marixc3xabtte voor zes weken naar Ghana. Ze logeerde bij haar zus maar wilde ook graag het ‘zwarte’ Afrika leren kennen. Op Internet vonden we de stichting ‘ontmoet Afrika’ http://www.ontmoetafrika.nl/ 

Via deze stichting kunnen Nederlandse vakantiegangers, een vakantie combineren met vrijwilligerswerk. De stichting (Namaawu is hier de contactpersoon in Ghana) zorgt voor onderdak bij een van de gezinnen in het dorp. Hiermee verdienen de dorpelingen wat geld en kunnen de Nederlanders van heel dichtbij kennis maken met een heel andere cultuur. Zij ontvangt de Nederlandse gasten in haar huis en zorgt dat de gasten na een korte acclimatisering geplaatst worden bij een gezin van het dorp. Ook bemiddelt ze voor het vrijwilligerswerk. De stichting wordt  in Nederland gerund doorLianne. Deze bereid de vrijwilligers voor op hun reis naar Afrika en laat ze kennis maken met de ghannese gewoontes, gebruiken, rituelen enz…

Door deze stichting en de bemiddelende rol van Namaawu heeft het hele dorp er een bron van inkomsten bij.

Naast haar werk voor de stichting zet Namaawi zich ook in voor haar eigen bevolking. Met name dit gedeelte is het deel waarom wij haar zo enorm bewonderen.

Ik zou uren kunnen vertellen (en schrijven) over alles wat ze doet en hoezeer ik dat bewonder. Maar ik zal het houden bij een aantal voorbeelden.

 • Ze probeert mannen en hun echtgenotes d.m.v. voorlichting over te halen om aan geboortebeperking te doen. Nu hebben veel vrouwen meer kinderen dan ze kunnen verzorgen. Hierdoor zijn vrouwen te moe en uitgeput om samen met hun man te werken en zo samen geld te verdienen om iets op te bouwen.

 • Ze helpt vrouwen een eigen bedrijfje op te starten. De stichting heeft een fonds opgericht waar vrouwen een lening van 50 Euro kunnen afsluiten om hiermee een eigen zaakje/handeltje te starten. Namaawu is hier heel actief bij betrokken.

 • Namaawu probeert jonge meisjes die sexueel misbruikt zijn, of als slaafje gehouden worden vrij te krijgen, de daders te laten berechten en de meisjes een  nieuwe toekomst te bieden.

 • Vorig jaar vonden 2 vrijwilligsters van de stichting een van 10 maanden. Het babytje was geestelijk gehandicapt. Omdat men geloofde dat er geesten in hem schuilden zou het kindje ritueel gedood worden. De vrijwilligsters hebben de hulp van Namaawu ingeschakeld. Namaawu heeft ouders en kind onderdak verschaft. Inmiddels is men bezig met de bouw van een thuis voor geestelijk gehandicapte kinderen zodat ze in de toekomst niet meer op afschuwelijke wijze aan hun eind moeten komen.

 • Door voorlichting en ondersteuning probeert ze de mensen zover te krijgen dat ze hun kinderen naar school laten gaan. Helaas is er vaak geen geld om de kinderen naar school te laten gaan en worden kinderen naar huis gestuurd omdat ze geen potlood of schrift kunnen betalen.

Omdat de lokale bevolking Namaawu vertrouwd, lukt het haar steeds beter om ook zaken als scholing van de grond te krijgen.  Hoe meer kinderen er naar school gaan, hoe beter ze later voor een eigen inkomen kunnen zorgen.

Op dit moment is echter de thuissituatie van Namaawu niet veilig. Haar huis is geen thuis meer, en ze is met haar man bezig met het bouwen van een nieuw huis.  De bedoeling was om een veilige plek te crexc3xabren waar ze rustig de geboorte van hun 3e kindje konden afwachten.

Helaas is hun geld op dit moment op. En hier komen we aan bij de reden van deze mail.

In totaal heeft ze nog een kleine 1500 Euro nodig om het huis verder af te bouwen. Omdat ze door de onveilige thuis/woonsituatie niet meer alle tijd en energie kan steken in Ontmoet Afrika Nu, hebben Marixc3xabtte en ik het idee opgevat om al onze vrienden/kennissen en familieleden een kleinde bijdrage te vragen zodat Namaawu snel haar huisje kan bouwen. Zo kan ze zich na de geboorte weer volledig weiden aan de stichting.

Als jullie een bijdrage willen leveren kan dat op gironummer:
Gironummer: 1782544 tnv Elzinga Duwaer o.v.v NAMAAWU

Op dit moment logeert Namaawu bij ons. Voor deze reis hebben Namaawu en Lianne haar NL collega 7 jaar gespaard.
Namaawi is naar NL gekomen om zo onze cultuur en onze gewoontes beter te leren begrijpen. Zo kan ze in de toekomst nog beter de mensen helpen die vanuit NL op bezoek zijn in haar dorp. En ook kan ze beter  uitleggen aan de dorpsbewoners waarom die ‘gekke’ Europeanen zo anders zijn dan zij. Natuurlijk probeert ze ook nog wat geld te verdienen nu ze hier is. 
Ze is kapster van beroep en voorziet tegen betaling menig Nederlands hoofd van een authentiek kapsel met vlechtjes. Wij zijn beide aangestoken door haar enthousiaste verhalen en voelen ons bevoorrecht zo een geweldig mens te kennen. Graag willen wij haar in de toekomst steunen waar we kunnen…..
daarom :
zegt het voort en stuur het door.
laat de euro’s maar rollen. THANK YOU!!
Groetjes Dxc3xa9sirxc3xa9e & Marixc3xabtte

Photobucket - Video and Image Hosting

4 gedachten over “Namaawu

 1. Het is een mooi en interessant verhaal maar ik ben toch altijd voorzichtig met geld storten. Of zijn het bekenden van je?

 2. Het is een mooi en interessant verhaal maar ik ben toch altijd voorzichtig met geld storten. Of zijn het bekenden van je?

 3. kwam ff snuffelen hoe het ging bij jullie..
  is tijdje stil geweest vanaf ons.. maar ik ben weer ff online..
  dikke kus !!
  Mandy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.